top of page

Varför du ska vara noga med solskyddet.

Nu skiner solen och sommaren är här, härligt! Den här våren har vi alla kämpat på i en märklig tid och en sak som pandemin påverkat är att vi är ute mer. Det är alltså viktigare än någonsin att skydda sig mot solens starka strålar.

Du vet ju att solskydd är viktigt men vet du varför?

Solen avger elektromagnetisk strålning- UV-strålar. De finns i tre olika varianter:

UVA- Som tränger in i hudens djupare skikt och orsakar för tidigt åldrande och kan orsaka hudcancer. Det gör hudens pigment mörkare och kan även bryta ner D-vitaminet i huden.

UVB- Som gör att vi bränner oss i solen. UVB tränger inte ner lika djupt i huden som UVA. Huden reagerar på UVB genom att öka hudens pigment samt gör att huden förtjockas. UVB startar produktionen av D-vitamin i huden.

UVC- Som är mycket starka strålar men som filtreras bort av ozonlagret.


Använd SPF framför skärmar Sedan har vi även det farliga HEV- ljuset som ger uppkomst till grövre hud, pigmenteringar och rynkor. Även det kommer från solen, MEN- det utsöndras även från våra skärmar! När du sitter framför datorn, mobilen eller Ipad så utsätts din hud för HEV-ljuset och hudens nedbrytning är ett faktum. Använder du skärm mycket är en dagkräm med minst SPF 30 nödvändigt för att skydda mot HEV- ljuset. Jag rekommenderar Exuviance Age Reverse Day Repair SPF 30, en mycket effektiv dagkräm som skyddar huden mot dess åldrande och finns att köpa på salongen.


Det finns en koppling mellan att bränna sig ofta och drabbas av hudcancer. Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och det är våra solvanor som är anledningen. Det vanligaste stället för kvinnor att få Malignt melanom är på underbenen och för män är det vanligaste stället bålen. Med rätt skydd kan du ändå njuta av solen och samtidigt skydda dig mot dess farliga strålar.

  • Använd alltid solskydd! Skydda ditt ansikte med en bra och vårdande kräm som appliceras rikligt. På sommaren rekommenderas alltid SPF 50 och hitta en kräm som skyddar mot både UVA och UVB. Det vet du antingen genom att solskyddet är bredspektrigt (broad spectrum) eller så finns en lite symbol på flaskan: UVA i en ring. Och glöm inte din känsliga hud på halsen och dekolletaget, där bränner du dig lätt. Tänk på att fylla på under dagen, lägg en flaska i handväskan så är du alltid redo för spontana äventyr! Exuviance Sheer Daily Protector SPF 50 är en lätt tonad fluid som snabbt smälter in i huden och ger ett mycket bra skydd.

  • Skydda dig med kläder, hatt och solglasögon.

  • Välj skuggan när solen står som högst mellan 11-15.

  • Det är inte bara på stranden som du behöver skydda dig! Du utsätter dig för solen även under din morgonpromenad, när du arbetar i trädgården eller när du tittar på barnens fotbollsträning.


Det finns olika hjälpmedel för att kunna hålla koll på ditt solande.

  • Appen Din soltid hjälper dig att räkna ut din rekommenderade tid i solen. Finns på App store och Google Play.

  • På SMHI finns aktuell information om UV-index- alltså hur stark solen är på just den platsen du befinner dig.

Sola lugnt! /Fam


26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page